Mișcarea te face mai deștept

Moll Romania - mobila ergonomica

Interviu cu domnul doctor Dieter Breithecker

 

Mișcarea, sănătatea și educația sunt strâns legate, potrivit unei declarații venite din partea Asociației Federale a Germaniei pentru Postură și Exerciții Fizice. Reprezentantii Moll au vorbit cu dr. Dieter Breithecker pentru a afla ce înseamnă asta pentru copiii noștri.

 

De ce este mișcarea atât de importantă și de ce credeți că este baza pentru o dezvoltare fizică și mentală sănătoasă?

Prin natura lor, copiii sunt făcuți pentru mișcare. Mișcarea este motorul dezvoltării acestora și premisa indispensabilă pentru dezvoltarea fizică și mentală. Chiar la sfârșitul anilor de școala elementara, au loc procese extrem de sensibile de dezvoltare care – având în vedere oportunitățile potrivite – provoacă mișcări versatile in mod spontan, entuziast și voluntar. Mișcarea trebuie să meargă direct la os. Explorarea, descoperirea și cunoașterea mediului înconjurător este esențială și poate fi chiar mai importantă decât sportul. Această activitate se desfășoară în principal la inițiativa copilului. În general, ei simt intuitiv ce impulsuri sunt productive pentru ei. Dar au nevoie de mult timp și spațiu pentru a experimenta, a-și asuma riscuri și a face greșeli. Aceasta este baza învățării lor.

Vremurile in care copiii puteau circula liber și își organizau propriile exerciții ori activitati au trecut. Care sunt consecințele acestor schimbari?

Comportamentele descrise mai sus nu mai pot fi luate în considerare, chiar și atunci când părinții sau tutorele copiilor nu ii supraveghează. Copiii petrec prea mult timp în spații închise. Aceste spații oferă prea puține opțiuni de mișcare. Desigur, oamenii încearcă să compenseze acest lucru cu sport și alte exerciții fizice, dar acestea nu au aceeași valoare pentru dezvoltarea copiilor ca și jocurile și exercițiile pe care copiii și prietenii lor le organizează. Sedentarismul a devenit rapid o trăsătură definitorie a existenței umane. Acest lucru nu cauzează doar o varietate de consecințe asupra sănătății, dar sunt afectate competențele de bază importante – inclusiv competențele sociale.

 

Se vorbește adesea despre „capcana de inerție a scaunului” in care copiii noștri sunt prinsi acum. Ce vrei să spui prin asta, mai exact?

Copiii se găsesc în „capcana inerției scaunelor” atunci când petrec o mulțime de ore în timpul zilei, sezand. Studiile arată că și copiii de la vârsta școlară elementară stau în medie în medie nouă ore pe zi pe scaun. Aceasta nu este insa doar vina școlii și a temelor. Utilizarea necontrolată a consolelor de jocuri, a telefoanelor inteligente, a televizoarelor și a altor dispozitive este un factor de risc subestimat. Firește, aceste opțiuni par fascinante pentru copiii noștri. Ele pot fi, de asemenea, descoperite și experimentate, dar cu moderatie. Acest lucru se datorează faptului că consumul pasiv de multimedia nu oferă impulsul necesar pentru dezvoltarea fizică și psihică oferita de jocurile si exercitiile variate cu ceilalți copii. Orice oră suplimentara petrecuta cu mediile digitale reprezinta timp pierdut de învățare pentru organism.

 

Ce ar trebui să facă părinții acasa pentru a-i impiedica pe cei mici sa stea jos în permanență?

„A sta sezut, ca pozitie, nu este dăunător. Timpul indelungat și lipsa mișcării reprezintă problema. Prin natura, copiii nu pot sta nemiscati mai mult de trei minute. Pe scaun, ei își schimba intuitiv și spontan poziția de ședere. Dar preferă să se ghemuiasca sau să se intinda pe podea. În acest sens, vorbim despre schimbări naturale ale pozitiei corpului – „inteligente”. Părinții ar trebui să le accepte și nu sa le suprime. Regula este: Nu mai stați in sezut mai mult decât este necesar, mutați-va și schimbați pozițiile cât mai mult posibil. O altă modalitate de a satisface nevoia copiilor de a se deplasa este prin încorporarea unei mini-trambuline sau a unui birou înalt în camera copilului.

 

Și cum pot părinții să-și ajute copiii în dezvoltarea modului in care se misca acestia?

Este esențial ca ei să ofere un exemplu și sa se intereseze de calitatea mișcării de care copiii lor au nevoie cu adevarat pentru dezvoltare. Ei trebuie să se asigure întotdeauna că copiii au posibilitatea de a se muta. Dezvoltarea sănătoasă necesită activitate zilnică. Ciclismul, urcatul scărilor, treburile prin casa sau prin curte, mersul pe jos spre gradinita sau școală etc. nu cer mult efort, dar sunt importante în promovarea mișcării pentru dezvoltarea fizică și mentală. Mai mult efort (și o mai mare dificultate) impun activitățile precum alpinismul, luptele, alergarea, jocurile cu mingea și jocurile ce implica echilibru. Acestea ii fac pe copii să transpire și să respire mai greu. Este recomandat ca in primii ani de viata cei mici sa faca un sport suplimentar la școală sau intr-o echipă. Interesele și înclinațiile copiilor ar trebui luate în considerare in acest context.

Afla cum incurajeaza miscarea produsele Moll! Viziteaza showroom-urile partenere din Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara. Mai multe detalii la www.mobilamoll.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *