Importanta mobilierului ergonomic in viata si sanatatea copilului

Presiunea de a trai in societatea actuala se rasfrange cel mai adesea asupra coloanei vertebrale. Nenumaratele ore petrecute la birou, in fata calculatorului ori a materialelor pentru scoala, au impact negativ inca de la o varsta frageda. Contrar vremurilor apuse, copilul modern, al zilelor noastre isi traieste copilaria in sezut, pe scaun, in fata monitorului, uitand de cele mai multe ori ca bucuria se simte afara, alaturi de alti copii, facand nazbatii si creand amintiri pentru toata viata.

Cum acest comportament apasa asupra coloanei copilului, care va deveni adultul bolnavicios de mai tarziu, importanta alegerii unui mobilier de birou ergonomic, care sa se adapteze nevoilor individului, a devenit primordiala. Preocuparea parintelui este de a-i asigura celui mic un mediu optim de lucru, un mobilier care sa-i mentina corpul intr-o pozitie relaxata, corecta, care sa nu-i afecteze capacitatea de concentrare si sa-i provoace probleme ale coloanei.

In acest scop a fost creat mobilierul ergonomic Moll, care pune accentul pe individ, pe interactiunea pe care o are acesta cu masa si scaunul de lucru. Principalul scop al acestuia este de a se adapta nevoilor individului in timpul unei activitati, facilitand desfasurarea acesteia, si mentinand o pozitie corecta si relaxata a celui in cauza. Mobilierul ergonomic isi schimba formatul, se adapteaza in mod flexibil la necesitatea copilului, crescand odata cu acesta. Scaunul si masa de birou sunt flexibile si se pot ajusta in functie de inaltimea si proportiile celui mic. Importanta acestui tip de mobilier deriva din faptul ca pastreaza corpul intr-o pozitie relaxanta, care sporeste concentrarea, previne problemele datorate unei pozitii incorecte, este functional, robust si durabil.

Pe masura ce copilul creste, mobilerul ergonomic creste si el, putand fi ajustat in functie de inaltimea si greutatea micutului, astfel mobilierul este ergonomic pe toata durata de folosire. Setarea mobilierului se face usor, din cateva miscari, datorita mecanismelor simple de ajustare. Mesele de birou pot fi inclinate in orice unghi, in functie de activitatea pe care o desfasoara copilul, astfel incat timpul petrecut la masa de lucru, sa fie cat mai relaxant. Inclinarea blatului se face pana la 30 grade, mesele sunt prevazute cu un sistem anti-alunecare, pentru a preveni  caderea obiectelor cand blatul este ridicat. Inaltimea meselor este de asemenea ajustabila. In ceea ce priveste scaunele, accentul se pune pe adancimea sezutului si pozitia spatarului, care asigura suport optim pentru zona lombara, datorita spatarului oscilant.

Nu doar functionalitatea si multitudinea de aspecte pozitive pe care le au asupra sanatatii celor mici, le recomanda, ci si designul atractiv si inedit al mobilierelor ergonomice fac diferenta.

SFATURI UTILE

Ergonomia ne învață cum să îndepărtăm cât mai mult posibil presiunea de pe corpul nostru și să nu-l forțăm în vreo poziție. Dacă biroul și scaunul sunt adaptate perfect proporțiilor copilului, problemele de postura, durerile de spate și de cap sunt evitate. De asemenea, se creează premisa pentru munca relaxată, dar concentrată. Șederea corectă începe întotdeauna cu scaunul. Biroul este pasul al doilea.

  • Când lucrezi la calculator este crucial să privești de la distanța corectă față de monitor

Dacă distanța de la ochi la monitor, măsurată de la poziția de ședere a co – pilului, este mai mică decât o lungime de braț, ochii pot fi suprasolicitați. Acest lucru afectează negativ concentrarea copilului. Monitorul, de asemenea, tre – buie să nu fie amplasat perpendicular pe raza vizuală sau mai sus, pentru că în acest caz ochii copilului au nevoie să se adapteze constant la distanță. Ideal ar fi să folosiți o extensie pentru birou, care se poate coborî. Acest lucru vă ajută să stabiliți distanța și unghiul de privire corecte. Adâncimea pe care această extensie o conferă biroului asigură un spațiu suficient pentru odihnirea brațelor pe birou și astfel se reduce presiunea din umeri.

  • La birou

Pentru a asigura o distanță optimă ochi-mână și a preveni problemele de postură și durerile de gât și de spate, înclinarea blatului ar trebui ajustată conform activității în desfășurare.

Unghiuri recomandate pentru poziții corecte:

0 – 5º – pentru desenat și activități similare

8 – 12º – pentru scris

15 – 20º – pentru citit

Pentru a determina înălțimea corectă a biroului, verificați cum stau mâinile pe blat. Înălțimea este corectă când acestea formează un unghi puțin mai mare de 90º. Astfel se elimină presiunile din corp și mușchii gâtului sunt relaxați.

  • Pe scaun

Înălțimea scaunului se alege astfel încât marginea șezutului să fie la aproximativ același nivel cu genunchiul. Înălțimea șezutului este corectă când unghiul format de coapsă și torace este ușor obtuz (mai mare de 90º) și tălpile picioarelor sunt sprijinite complet pe podea.

Adâncimea șezutului se ajustează astfel încât coapsele sunt așezate confortabil pe șezutul scaunului și marginea acestuia nu face deloc presiune pe gambe. Spațiul dintre marginea șezutului și gambă ar trebui să fie de aproximativ patru degete. Astfel, circulația sanguină din picioare se realizează perfect.

Al treilea pas este ajustarea înălțimii spătarului. Aceasta se alege în așa fel încât spătarul să sprijine corpul până imediat sub omoplați. În acest mod nu se mai pune presiune pe spate și se asigură o susținere adecvată pe întreaga lungime cand copilul se lasa pe spate

Pentru mai multe sugestii si trucuri, descarca brosura Invatatul Sanatos cu mol!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *