Cum sa va pregatiti pentru provocarile primelor zile de scoala

Înscrierea la școală marchează începutul unei noi etape importante, cu multe schimbări în viața copilului. Copilul tău va cunoaște un mediu nou și își face prieteni noi. De asemenea, pentru părinți, ritmul zilnic se schimbă și se adaugă noi sarcini și provocări. Există câteva sfaturi pentru a-ti motiva copilul și pentru a te asigura că trecerea spre obiceiurile scolare funcționează cu ușurință.

Înaintea zilei celei mari

Nu doar profesorii de grădiniță au sarcina să pregătească viitorii elevi pentru viața scolara de zi cu zi. Părinții contribuie, de asemenea, la transformarea copilului într-un mod cât se poate de necomplicat.

Exersarea drumului catre școală

Părinții ar trebui să înceapă să parcurga drumul la școală cu copiii lor. Drumul spre școală este de obicei mult mai lung decât drumul către grădiniță și implică adesea noi provocări, cum ar fi traversarea unei intersectii mari. Părinții ar trebui să le atraga celor mici în mod repetat atenția asupra pericolelor potențiale și să exerseze comportamentul corect în drumul către școală. Copiii ar trebui să poată merge la școală și să se întoarcă singuri, chiar înainte de prima zi de școală.

Părinții trebuie să acorde atenție acestor puncte:

– Sa exerseze drumul la școală din nou și din nou; o data sau de doua ori nu este suficient

– Sa aleaga cel mai puțin periculos traseu către școală

– Datorită înălțimii mici, copiii încă nu au o imagine de ansamblu asupra traficului rutier

– Copiii sunt rapid trecuți cu vederea de alți participanți la trafic

– Normele comunicate în mod clar ajută copilul să se deplaseze în trafic cât mai în siguranță

– Discutați situații neașteptate în drum spre școală, cum ar fi descoperirea colegilor de clasă dincolo de stradă sau o minge care se rostogolește în stradă

Sfaturi pentru sezonul toamnă / iarnă:

– Haine in culori vii (cu dungi reflectorizante, îmbrăcăminte strălucitoare / colorats sau veste de avertizare) în lunile de toamnă și de iarnă, astfel încât copilul să poată fi văzut de alți participanți la drum, in ceață și in întuneric

– Ghiozdanul trebuie să fie echipat și cu suprafete reflectorizante și o parti de avertizare portocalii /galbene.

Noua viață scolara, pentru părinți și copii – creând o atitudine pozitivă

Părinții trebuie să-i spună copilului cum este o zi obișnuită de școală, astfel încât copilul să se poată adapta rapid la ea. Copiii din grădiniță nu sunt obișnuiți să stea liniștiți și să asculte perioade lungi de timp. Astfel, este nevoie de explicatii si exersare. Este important să explicăm de ce copiii nu pot sa se plimbe sau sa iesa pur și simplu din clasă. Pentru copii, aceasta înseamnă, de asemenea, că trebuie să respecte noi reguli și să îndeplinească anumite sarcini noi. În plus, copiii trebuie să urmeze calendarul. Noua persoană de referință este invatatoarea lor, dar copiii vor cunoaște și alți profesori in primul an școlar. Copilului trebuie să i se spună să asculte ce spune profesorul în timpul școlii. În caz de probleme, copiii pot vorbi și cu profesorii. Părinții ar trebui să le ofere copilului lor o impresie pozitivă despre școală, împărtășind amintiri interesante sau amuzante.

Pregătire standard – formarea deprinderilor

Ce abilități ar trebui să aibă un elev de clasa intai? Cel mic (sau cea mica) ar trebui …

 1. să isi poata scrie numele
 2. sa cunoasca numerele până la zece
 3. sa isi stie propria adresă, numărul de telefon și ziua de naștere
 4. sa fie capabil să se îmbrace și să se dezbrace (important la educație fizică!)
 5. să poată merge singur la toaletă
 6. să fie capabil să decupeze imagini cu foarfeca și să le lipească pe hârtie
 7. să poată colora
 8. să poată lega pantofii
 9. să poată recunoaște propriile obiecte și să le păstreze ordonate
 10. stiloul trebuie ținut corect pentru o scriere relaxata

Ce trebuie să exerseze părinții cu copiii lor înainte de prima zi de școală?

 • atribuiți sarcini mici în gospodărie, astfel încât temele să poată fi facute
 • exersați vorbirea tare și clara
 • respuneti scurte povești în propoziții complete
 • numărati până la 20 (înainte și înapoi)

Vrei sa te asiguri ca incaperea celor mici este gata pentru scoala? Investeste intr-un birou si un scaun ergonomic, potrivit pentru scolari. Pregateste spatiul de depozitare al rechizitelor si spatiul de lucru, astfel incat temele si invatarea sa se faca cat mai usor. Alege solutii precum cele oferite de Mobila Moll pentru a te asigura ca cei mici nu vor avea dureri de spate, de gat sau cap atunci cand stau la birou.

Afla ce promotii ti-am pregatit acum, pentru inceperea scolii, pe www.mobilamoll.ro si cere oricand o oferta personalizata!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *