Copilului tău îi este greu să se concentreze? Explicații și soluții

Un răspuns extrem de simplu, în aparență, ar fi următorul: găsește rădăcina-cauza acestui lucru și încearcă sa implementezi măsuri de acolo, pentru a încuraja concentrarea. Cum asa? Experții sunt de părere ca orice copil are abilitatea de a se concentra. Insa aceasta funcție nu e ceva înnăscut, ea trebuie sa fie învățata. Iar uneori procesul poate părea mai alert, alteori mai lent. Abilitatea de a se concentra nu are atât de mult de-a face cu inteligenta. Nu s-a demonstrat ca acei copii mai puțin inteligenți ar fi mai puțin în stare a se concentra, fata de cei inteligenți.  Concentrarea depinde și de obiceiurile zilnice, de orarul fiecăruia.

Factori care influențează puternic concentrarea pot să includă:

– lipsa somnului

– prea puține fluide (hidratare necorespunzătoare)

– săritul peste micul dejun, dimineața

– lipsa de exercitii fizice

– stres sau presiune

– probleme interioare (dificultăți la scoala sau acasa)

– nivele ridicate de zgomot

– subiectul ori materia respectiva nu sunt interesante – neatractive

Iar lista poate continua.

Învățarea e un proces bazat în mod fundamental pe concentrare – altfel spus, e important sa se pună accent pe aceasta, chiar și de la o vârsta frageda (începutul grădiniței). A dezvolta concentrarea ar trebui sa fie un lucru atractiv, entuziasmant pentru copii – nu ar trebui sa fie făcut sub presiune sau impus.

Cât de mult se pot concentra copiii, conform categoriei de vârstă din care fac parte?

  • de la 5 la 7 ani: până la 15 de minute
  • de la 7 la 10 ani: până la 20 de minute
  • de la 10 la 12 ani: până la 25 de minute
  • de la 12 la 16 ani: până la 30 de minute

Între aceste faze de concentrare – învățare și munca, e important sa permitem suficienta odihna și recuperare. Copilul trebuie sa se poate decupla și sa se reumple cu energie. Astfel, după o tema de 20  de minute, poate urma o pauza de aproximativ 5-10 minute. In timpul acesteia micuțul se poate odihni, relaxa, se poate mișca, poate lua o gura de aer proaspăt, făcând ceva distractiv (cu excepția televizorului, jocurilor pe calculator sau la consola).

Dupa cum am prezentat chiar la începutul acestui material punctele negative, trebuie sa înțelegem ca pentru a facilita concentrarea e nevoie ca noi, ca părinti, sa ne asiguram ca micuțul nostru are parte de suficient somn, de mișcare fizica, ca bea destule lichide și ca nu sare peste micul dejun, dimineața.  Fara aceasta masa, ii va fi foarte greu la scoală. De ce sa nu se trezească întreaga familie cu 20 de minute mai devreme, pentru a lua micul dejun împreuna?

Spațiul de lucru contează

Unul din factori importanți, pe care i-am lăsat pentru final, este cel legat de spațiul de lucru al copilului – zona în care acesta învață, studiază, se pregătește pentru scoală (și nu numai). Daca mobila utilizata de copii nu este adaptata înălțimii, dimensiunilor acestora, dacă nici masa de birou, nici scaunul nu sunt ergonomice, pot sa apară crampe, dureri de spate și alte tipuri de disconfort. Ca și adulți, știm ca la rândul nostru, dacă avem crampe, dacă amorțim sau avem dureri, nu ne putem concentra – și nu putem sa lucram cu plăcere, cum ar trebui sa o facem. Noi, cei de la Mobila Moll, suntem dedicați proceselor de învățare sănătoase – știm ca și cititorii noștri pun de asemenea preț pe pregătirea educationala și pe dezvoltarea copiilor. In acest context, mobila de birou pentru copii, reglabila pe înălțime, scaunele ce cresc împreuna cu aceștia, devin obiecte absolut necesare pentru camera oricărui copil ! Dacă nu ai făcut-o pana acum, descoperă aici gama de birouri pentru copii marca Mobila Moll și alege în ce vei investi. Cu siguranță cel mic va simți diferența și se va bucura de unul din design-urile disponibile, deloc plictisitoare sau monotone !

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *