Cinci puncte de care trebuie să ții cont în alegerea unui ghiozdan

Ghiozdane pentru gradinita, scoala si liceu

Achiziția unui ghiozdan bun este o decizie importantă, la orice vârstă. De ce? Aceste genți pentru școlari devin tot mai grele, tot mai încărcate (cu cărti, caiete, alte rechizite), pe de o parte; pe de altă parte, ele pot să ajute la prevenirea dobândirii unei posturi greșite și a durerilor de spate, asociate cu aceasta. Persoanele care merg des pe munte, cei care călătoresc mult pe jos, se folosesc de rucsaci speciali – concepuți pentru nevoile lor, pentru un mai mare grad de confort. La fel ar trebui să ne raportam și la ghiozdanele școlarilor noștri.

ghiozdane si genti pentru scoala si sport - moll romania

Următorii factori merită luați in considerare atunci când pornim în alegerea unui ghiozdan potrivit:

  1. Cadrul intern. Geanta ar trebui sa aiba un cadrul de plastic sau metal, crucial pentru distribuirea greutatii intre umeri si zona bazinului. Acest cadru mai e de folos pentru a reduce  deformarea coloanei vertebrale.
  2. Curele ajustabile. Chiar daca e important sa alegem marimea potrivita a ghiozdanului, observam cum copiii nostri cresc deseori …mai repede decat ne asteptam. Alege un ghiozdan care va oferi curele reglabile, incat geanta sa creasca la propriu deodata cu cel mic (la fel cum e important si un birou sau un scaun ergonomic).
  3. O bază fermă. Aceasta componenta nu doar ca va permite gentii sa stea bine pe podea fara sa se rastoarne, dar va reduce si din efectul “de geanta de plastic”. Altfel spus, incearca sa duci cateva carti si manuale scolare intr-o plasa de plastic, cu putin carton.
  4. Căptușeala. Capitonarea adecvata e esentiala pentru confortul celui mic. Totusi, prea multa captuseala poate face ghiozdanul mai greu decat ar trebui sa fie. Acest lucru nu are efecte ortopedice sau ergonomice, dupa cum spun unii, insa ajuta mult.
  5. Cureaua din zona taliei. Cu cat acest element e mai lat, mai ferm, va permite o distribuire mai adecvata a greutatii catre zona mai stabila si mai puternica a bazinului. Alaturi de un cadru bun, cureaua bine stransa pe talie poate sa mute pana la 50% din greutatea ghiozdanului inspre zona bazinului.

Alegerea genții e primul pas – cei mici trebuie sa invete cum sa isi faca ghiozdanul: sa evite lucrurile ce nu le sunt necesare, sa aseze cartile mai grele inspre spate (pentru a reduce efectul gravitatiei); curelele trebuie ajustate conform trunchiului si spatelui, incat baza rucsacului sa stea in zona soldurilor. Daca geanta nu e aranjata corect ci va avea baza atarnand sub linia taliei, scolarul va avea tendinta sa se aplece in fata pentru a contra-balansa greutatea ghiozdanului (care il trage de altfel in spate). Altfel, in timp, copilul va dezvolta o postura gresita – lucru ce poate fi o sursa de durere musculara si osoasa.

ghiozdan si geanta pentru scoala si gradinita - moll romania

VEZI AICI OFERTA MOLL DE GHIOZDANE PENTRU GRADINITA, SCOALA PRIMARA SAU LICEU

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *